nieuws

19 sep 2012, 08:08

‘Verjaardagsfeestje’ dreigt volledig uit de hand te lopen; Haren vreest duizenden feestgangers

In Haren dreigt een verjaardagsfeestje van een 15-jarig meisje volledig uit de hand te lopen. Via Facebook had het meisje vrienden en vriendinnen uitgenodigd voor haar verjaardagsfeestje, maar ze was even vergeten te melden dat het om een privéfeestje gaat. Omdat enkele duizenden feestgangers aangegeven hebben naar Haren te willen afreizen, hebben de gemeente Haren en de politie een noodverordening afgekondigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op internet zijn al vele fimpjes en posters te vinden die oproepen om het feestje te gaan vieren. ,,Het is als een olievlek over de wereld gegaan'', aldus een woordvoerster van de gemeente Haren.

De noodverordening is nog niet actief, maar kan zo van stal worden gehaald als Haren vrijdag wordt overspoeld met feestgangers. De politie heeft een draaiboek klaarliggen en houdt extra agenten achter de hand ,,voor het geval de boel escaleert''. De verordening houdt in dat de politie mensen die niets in Haren te zoeken hebben, weg kan sturen of desnoods kan aanhouden.

Volgens de gemeente Haren is er helemaal geen sprake van een verjaardagsfeestje. ,,Dat is een eigen leven gaan leiden.'' De gemeente neemt het in ieder geval wel serieus. ,,Er kunnen tien mensen komen, maar misschien ook wel 1000'', aldus een woordvoerster. Zij roept iedereen nadrukkelijk op ,,om niet naar Haren te komen want dat zou heel vervelend zijn''.

In Duitsland liep vorig jaar juni een soortgelijk evenement totaal uit de hand. Ook in dit geval had een jarig meisje uit Hamburg mensen via Facebook uitgenodigd en vergeten aan te geven dat het om een besloten feestje ging. Op haar verjaardag kwamen honderden veelal aangeschoten jongeren naar haar straat, die een ravage aanrichtten en op de vuist gingen met de politie. Haar ouders draaiden later op voor de vele tienduizenden euro's schade die de feestende meute had aangericht.