nieuws

29 okt 2015, 17:05

Herinneringen aan de Poelestraat, de Jolly Joker en Molly Malone's

Herinneringen aan de Poelestraat, de Jolly Joker en Molly Malone's

Treurig en vervallen staat het horecapand aan de Poelestraat 31 er tegenwoordig bij. De stenen trap die naar de ingang leidt, brokkelt af en zelfs de naam op de gevel van de laatste zaak die er gevestigd was, Molly Malone’s, mist al een paar letters. Het is moeilijk voor te stellen dat dit pand eens dé place to be was in de Groninger uitgaanswereld: de Jolly Joker.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor Stadjers die hun wilde haren in de jaren 70 en 80 volop lieten wapperen, is de Jolly Joker nog altijd een begrip. De tent werd destijds gerund door het Groningse horeca-echtpaar John en Gré, die vanuit hun woning aan de overkant overigens nog steeds uitkijken op het pand. Zou het hen geen pijn doen, zoals het er nu bijstaat? In hun tijd stond de zaak ieder weekend stampvol: van de sterren van FC Groningen tot de stadse penose en van giechelende tutjes tot discodansende soulkikkers, iedereen wilde er gezien worden.

In de jaren ’90, nadat de Joker ter ziele was gegaan, kwam Club Lava in het pand. Later volgde nog een poging van horecatycoon Sjoerd Kooistra om er een succesvolle luxe nachtclub onder de naam Via Fossa te vestigen, maar dat sloeg blijkbaar niet aan in het Groningse. En dus besloot Kooistra er al snel een Molly Malone’s van te maken. Een mix van Ierse pub en bar-dancing, waarmee Kooistra in meer Nederlandse steden succesvol was en die ook in Groningen aansloeg. De tent zat in elk geval, vooral in het eerste jaar, weer behoorlijk vol in de weekeinden.

Voor de (vroege) dertigers onder ons staat het pand dan ook vooral bekend onder de naam die nu nog, zij het incompleet, op de gevel hangt. De populariteit van de ‘Molly’s’ nam echter snel af en uiteindelijk sloot de zaak dan ook zijn deuren. Sindsdien duiken er zo nu en dan plannen op om iets met het pand te doen, maar vooralsnog met weinig resultaat.

Een pand waar zoveel goede herinneringen aan kleven laten verpieteren, is natuurlijk eeuwig zonde. Maar misschien moet het wel zo zijn: de gloriejaren van de Jolly Joker zullen toch wel nooit meer terugkeren, wat de toekomst ook nog voor de Poelestraat 31 in petto mag hebben.