nieuws

28 aug 2008, 20:08

Verdwijnt Winschoten? Inwoners kunnen stemmen via internet

De inwoners van de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten van achttien jaar en ouder kunnen in de periode van 2 tot en met 15 september hun stem uitbrengen voor de naam van de nieuwe gemeente die per 1 januari 2010 een feit moet zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De drie gemeenten gaan fuseren tot een nieuwe gemeente, in inwoneraantal de tweede gemeente van de provincie Groningen. Wordt het, in alfabetische volgorde, Oldambt, Reiderland of Winschoten? De uitnodiging om te gaan stemmen wordt op 2 september bij alle kiesgerechtigde inwoners thuisbezorgd.

Stemmen kan via internet of via de antwoordkaart die aan de brief is bevestigd. Om via internet te stemmen is een speciale website gemaakt: www.wijkiezen.nl .


De speciale website voor de stemming wordt op 2 september actief en gaat op 15 september om middernacht weer uit de lucht. Vijftien september is ook de laatste dag waarop inwoners hun stemkaart op de post kunnen doen.


Stemmen over de naam van de nieuwe gemeente is heel eenvoudig: vanuit huis van achter de computer via www.wijkiezen.nl of door de voorkeursnaam aan te kruisen op de antwoordkaart en deze in de brievenbus te doen. Een postzegel is niet nodig.


Zowel op de website als bij gebruik van de antwoordkaart wordt gebruik gemaakt van een speciale unieke code die willekeurig aan alle stemgerechtigden is toegewezen. De code dient om te voorkomen dat twee keer wordt gestemd. Is de code bijvoorbeeld gebruikt om via internet te stemmen, dan kan niet meer worden gestemd met de antwoordkaart, omdat de code dan geblokkeerd is. De stem die het eerst is verwerkt, die telt.


Voor mensen met vragen over de stemming is op de internetsite www.wijkiezen.nl vanaf 2 september een pagina vragen en antwoorden beschikbaar. Voor mensen zonder internet maar met vragen , is er tussen 2 en 15 september een speciaal telefoonnummer dat op werkdagen overdag gebeld kan worden: 0597 – 481 280.