nieuws

24 jan 2012, 10:10

Verdeelheid in Groninger politiek: hoe verder met Meerstad ?

Het zou een van de mooiste wijken van het Noorden moeten worden: de wijk Meerstad, aan de oostkant van Groningen. De bewoners kunnen er met volle teugen genieten van natuur en water, en zitten toch vlakbij de voorzieningen van de grote stad. Maar toen brak de Kredietcrisis uit, en mensen konden hun huizen niet verkopen. Daardoor werden minder huizen verkocht in Meerstad en kwam deze wijk in problemen. De Groningse gemeenteraad moet woensdag nu beslissen hoe het verder moet met deze ambitieuze wijk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onlangs liet de fractie van de VVD weten dat Groningen nu maar beter helemaal de stekker uit Meerstad kan halen. Volgens de VVD zal dat een fikse verliespost opleveren, maar zal dat verlies in elk geval kleiner zijn dan wanneer Groningen doorgaat met Meerstad.

De fractie van de PvdA denkt daar diametraal anders over. Drie PvdA gemeenteraadsleden hebben een blog geschreven waarin ze een lans breken voor Meerstad. Volgens Arjan de Rooij, Mohn Baldew en Roeland van der Schaaf is het maar het beste dat Groningen verder gaat met Meerstad. Ze schrijven onder meer:


‘’Wanneer we stoppen met Meerstad zouden de gevolgen desastreus zijn. Trekken we in de huidige constellatie de stekker uit Meerstad, dan zou dit de stad en Slochteren honderden miljoenen kunnen kosten. Maar dat is niet alles. Meerstad is bedoeld voor mensen die een grondgebonden woning willen, een huis met een tuin, waar je je auto op eigen grond kunt parkeren. Voor zulke huizen is de stad veel te vol. Daarom willen we Meerstad. Gezinnen die in de stad willen blijven en dus dicht bij hun werk bieden we zo een kans op een eigen huis. De PvdA wil mensen die kans niet ontnemen.

Maar volgens de VVD moeten we onze blik maar richten op het Suiker Unie terrein. Hetzelfde terrein dat de liberalen willen vullen met tijdelijke studentenwoningen. Een terrein dat nog lang niet geschikt is voor woningbouw. De raad heeft bij de aankoop bovendien besloten daar voorlopig niet te bouwen.
En het aantal woningen dat er op termijn mogelijk is, komt nog niet eens in de buurt van wat er in Meerstad gebouwd gaat worden. ‘’

Marketing

‘’Als het aan de PvdA ligt bouwen we op een gezonde manier verder aan Meerstad. We mogen niet vergeten dat in de Noordelijke context Meerstad één van de meest succesvolle bouwprojecten is. Maar het gaat nog niet goed genoeg. Er zal meer moeten worden gedaan aan het goed in de markt zetten van Meerstad. Na lang aandringen van de PvdA ligt er dan ook eindelijk een nieuwe marketingstrategie. Verder zouden we graag willen kijken of we via erfpachtconstructies, de woonlasten voor kopende starters kunnen verlagen. Het is voor de toekomst van de stad van belang dat we als politiek vertrouwen blijven geven aan Meerstad. Komende woensdag zal blijken hoe breed dat vertrouwen is. ‘’