nieuws

14 okt 2008, 12:12

Verdachten hiv-zaak ontkennen besmettingen

De drie verdachten in de Groningse hiv-zaak ontkennen schuldig te zijn aan de hiv-besmettingen van de veertien slachtoffers. Dat hebben zij, Peter M., Wim D. en Hans J., dinsdag voor de rechtbank verklaard. ,,Iedereen geeft ons de schuld, wij hebben het allemaal gedaan. Maar de mannen die mensen besmetten op parkeerplaatsen lopen nog steeds vrij rond en daar doet niemand iets aan'', aldus D.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verklaringen van slachtoffers dat ze bij de seksbijeenkomsten hiv zouden hebben opgedaan worden door de verdachten als leugens afgedaan. ,,Dat gaat er bij mij niet in. De mannen die een relatie hebben weten vaak van elkaar niet wat ze allemaal buiten die relatie uitspoken. Het is niet zo dat ze bij ons voor het eerst onveilige seks hadden'', aldus Peter M.

Veel van de bezoekers van de seksfeesten in Groningen werden door D. opgehaald van het station in Groningen, nadat daartoe afspraken waren gemaakt via chatboy.nl. De bezoekers waren vaak al aangeschoten of onder invloed van drugs voordat ze de woningen van de verdachten, waar de seksfeesten werden gehouden, hadden bereikt. Volgens de rechtbank verklaardeeen aantal van hen vervolgens drank van Peter M. te hebben gekregen dat zoutig smaakte, waarna ze even later buiten westen zouden zijn geraakt. Volgens de slachtoffers kregen ze op die manier de drug GHB toegediend door de verdachten. Maar volgens de verdachten zijn dat leugens. ,,Hun eigen misdaden kunnen ze zich niet herinneren, maar als wij iets hebben gedaan wordt dat direct onder een vergrootglas gelegd. Maar er is niemand bij ons buiten westen geraakt,'' verklaarde D. voor de rechtbank.

De verdachten weten vaak niet meer wat zich in 2005 en 2006 precies tijdens de feesten heeft afgespeeld. ,,Hoe en wat er aan seksuele handelingen zijn verricht, kan ik me niet herinneren'', verklaarde M. Volgens Hans J. zijn het vage herinneringen ,,Ik weet alleen dat iedereen het met iedereen deed.''

Wel verklaarde J. opnieuw dat hij onder dwang van Peter M. hiv-besmet bloed via een injectiespuit in de bil van een verdachte heeft gespoten. ,,De spuit zat al in zijn bil. Peter wees er naar en zei: ,Doe het!'. Ik kan me vaag herinneren dat hij het bloed daarvoor uit m'n arm heeft afgenomen in de keuken, maar bij welk slachtoffer dat was weet ik niet meer. Ik heb het altijd lastig gevonden om tegen Peter te protesteren.'' M. noemt de verklaringen van J. ,,fantasierijk''. ,,Ik verbaas me over dit soort verhalen'', zegt hij.
Vanmiddag komen drie virologen in de rechtbank aan het woord. Uit bloedonderzoek dat zij hebben verricht zal blijken of het hiv-virus dat de slachtoffers bij zich dragen hetzelfde is als dat van de daders.