nieuws

28 mrt 2008, 09:09

Verdachte van doodschudden baby eerst op vrije voeten gesteld

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren voor de rechtbank in Groningen vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen Mike W. De 24-jarige man zou vorig jaar maart in zijn huis in Hoogezand zijn twee maanden oude zoontje zo hard door elkaar hebben geschud, dat het kind een dag later overleed aan inwendige bloedingen. Opmerkelijk is dat de man tot de uitspraak over twee weken door de rechtbank op vrije voeten is gesteld en de rechtbank te voet kon verlaten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


Het OM verdenkt W. van doodslag omdat hij op zaterdag 10 maart alleen thuis was met het kind. Toen de vader het kind in slechte toestand aantrof, belde hij het alarmnummer. Een dag later overleed het kind in het ziekenhuis aan interne verwondingen. Mike W. ontkent zijn kind geschud te hebben. Volgens hem leed zijn kind al sinds zijn geboorte aan aanvallen waarbij hij slap en grauw werd.


Volgens forensisch deskundigen is het kind naar alle waarschijnlijkheid overleden aan het Shaken Baby Syndrome (SBS). De deskundigen, die als getuige waren opgeroepen, konden echter niet precies aangeven wanneer het fatale schudden zou hebben plaatsgevonden. Vanwege de onduidelijkheid over het tijdstip van het schudden acht de rechtbank het niet uitgesloten dat iemand anders de baby door elkaar hebben geschud. De rechtbank acht het uitgesloten dat het kind een natuurlijke dood is gestorven.


De rechtbank doet over twee weken uitspraak. Tot die tijd is Mike W. op vrije voeten gesteld.