nieuws

03 apr 2008, 17:05

Verdachte pyromaan ’t Zandt Johnny B: ‘Ik heb ’t niet gedaan’

De strafzaak tegen de vermeende pyromaan van het Groningse dorp t Zandt, de 20-jarige Johnny B. is voor onbepaalde tijd aangehouden. Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag bepaald. De verdachte liet weten niet verantworodelijk te zijn voorde branden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie heeft haar onderzoek naar de brandstichtingen nog niet afgerond. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) moet het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nog dertig onderzoeken voltooien. Het zou vooral gaan om sporenonderzoek en de vergelijking van aangetroffen brandversnellende middelen.


Het OM verdenkt B. ervan de inwoners van 't Zandt in de laatste maanden van 2007 te hebben geteisterd met brandstichtingen. De politie hield hem eind december in Groningen aan, nadat hij bijna op heterdaad was betrapt op het aansteken van een brand in een schuurtje in de buurt van 't Zandt.


Officieel wordt B. verdacht van drie brandstichtingen, maar het OM onderzoekt nog of hij ook betrokken is geweest bij de overige zeventien branden. ,,Ik weet niet of ik tijdens de rechtszaak kan bewijzen dat ze allemaal door B. zijn gesticht. Maar het zullen er in ieder geval meer zijn dan deze drie'', liet de officier van justitie donderdag weten tijdens de pro-formazitting.


De verdachte riep in de rechtbank de politie op te stoppen met het verspreiden van leugens. ,,Het doet me pijn dat ze leugens verspreiden. Ik heb het niet gedaan. Gegevens die kunnen aantonen dat ik onschuldig ben, worden niet aan het dossier toegevoegd. De politie moet eerlijk zijn naar de rechter en mijn familie'', zei hij.
De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 16 juni.