nieuws

12 sep 2002, 00:12

Verdachte ontvoering 9-jarig Gronings meisje betrokken bij meer zaken

De verdachte van de ontvoering van een 9-jarig meisje uit het Groningse Onderdendam heeft meerdere pogingen tot ontvoering van jonge kinderen op zijn naam staan. Dat heeft de politie vanmorgen tijdens een ingelaste persconferentie bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De man heeft tegenover de politie bekend dat hij drie keer eerder een poging tot ontvoering heeft gedaan. Op 20 augustus probeerde hij een 7-jarige meisje mee te sleuren in zijn auto. Deze poging mislukte omdat het meisje zich hevig verzette. Ook in Eelde en Paterswolde heeft de verdachte geprobeerd jonge meisjes mee te lokken.
Uit onderzoek van de politie is gebleken dat de man 5 september het meisje heeft opgewacht nadat hij haar eerder die middag was voorbijgereden. Hij sprak het meisje aan en spoot haar traangas in de ogen. Daarop bood hij haar hulp aan en zette haar in de auto. Na een kort gesprek met het zusje van het kind, reed hij weg.
De verdachte nam het meisje mee naar zijn woning waar hij haar armen en gezicht afbond met tape. Pogingen om het meisje te verkrachten mislukten omdat het kind zich hevig verzette. De man wilde het meisje vervolgens weer naar huis brengen.
Bij een huiszoeking in de woning van de verdachte is een computer in beslag genomen. Ook het tape waarmee het kind is gekneveld, werd in de woning aangetroffen.
Volgens een politiewoordvoerder is de man in het verleden eerder in aanraking geweest met de politie. Voor welke overtredingen dat was, wil de politie niet kwijt. De woordvoerder bevestigt wel dat de verdachte niet eerder is veroordeeld voor zedendelicten.
Het openbaar ministerie stelt een multidisciplinair onderzoek in. Hierbij wordt de man zowel psychologisch als psychiatrisch onderzocht. Het politieonderzoek gaat naar verwachting nog enkele weken duren.
De verdachte is woensdag voorgeleid aan de Raadkamer in Groningen. Hij wordt dertig dagen in voorlopige hechtenis gehouden.