nieuws

14 nov 2001, 00:12

Verdachte bekent drie prostituees te hebben gewurgd; enorme belangstelling persconferentie

Een 60-jarige man uit Harkstede heeft bekend drie prostituees te hebben vermoord. Dat is zojuist tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Alle drie vrouwen werden door wurging omgebracht. Daarmee zijn drie van de zes moordzaken op Groningse prostituees nu opgelost. Er was zojuist een enorme belangstelling voor de persconferentie van de Groningse politie. Hieronder het integrale persbericht van de politie, met achtergronden over de moordzaken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De 60-jarige man uit Harkstede die afgelopen maandag in zijn woning werd aangehouden heeft bij het verhoor verklaard drie prostituees Sasja Schenker, Annelies Reinders en Michelle Fatol te hebben vermoord. Hij verklaarde dat hij de vrouwen na een bezoek aan hen, door middel van verwurging om het leven heeft gebracht en daarna te hebben achtergelaten in het Slochterdiep, het Eemskanaal en een sloot bij Enumatil (gemeente Zuidhorn). De politie is nog steeds bezig met het onderzoek en doet de komende dagen nog een uitgebreid onderzoek bij de woning van de man.
Het recherche bijstand team heeft vanaf het eerste moment uitgebreid onderzoek gedaan. Diverse sporen werden veiliggesteld op de plaats waar het slachtoffer werd aangetroffen. Enkele dagen na de vondst van het slachtoffer werden nagenoeg op dezelfde plaats waar het slachtoffer in het water was achtergelaten kledingstukken van Sasja aangetroffen. Enkele dagen later werd bij een duikactie nogmaals een tweetal zakken kledingstukken gevonden, die naar later bleek van de slachtoffers Fatol en Reinders bleken te zijn. In het gehele onderzoek werden meerdere buurtonderzoeken gedaan en werden meer dan honderd getuigen gehoord, waaronder de verdachte. Na de vondst van de kleding werd door het recherche bijstand team het team onopgeloste ernstige delicten ingeschakeld om te onderzoeken of de gevonden kledingstukken toebehoorden aan een van de eerder gevonden slachtoffers. Dit team liet alle oude zaken de revue passeren, waardoor er snel een beeld verkregen werd over de gevonden kleding. Het recherche bijstand team heeft vervolgens steeds meer informatie verzameld over de nu aangehouden verdachte. Ook het verleden van de verdachte, waaronder een eerdere veroordeling met een langdurige gevangenisstraf en TBS werd in beeld gebracht. Uit verklaringen van getuigen bleek ondermeer dat de verdachte een regelmatige klant was van Sasja Schenker en telefonisch contacten met haar onderhield. Bovendien werd bekend dat de verdachte regelmatig prostituees meenam naar zijn woning in Harkstede en vrouwen bedreigde.
Op grond van de combinatie van technisch sporen, de handelwijze van de verdachte, de locatie waar Sasja en kledingstukken werden aangetroffen kon afgelopen maandag de verdachte worden aangehouden. Op de tweede dag van zijn verhoor bekende de verdachte de drie vrouwen om het leven te hebben gebracht. Nabestaanden van de slachtoffers zijn inmiddels geïnformeerd over het resultaat van het onderzoek. De verdachte wordt op donderdag 15 november voorgeleid aan de officier van justitie en de rechter-commissaris.