nieuws

19 apr 2011, 11:11

Verdachte Baflo lijdt aan pyschoses; psychiater waarschuwde voor uitzetting

De man die is aangehouden op verdenking van de moord op zijn 29 jarige vriendin en een 48-jarige agent in Baflo, lijdt aan psychoses. Zijn psychiater was om die reden tegen uitzetting van Alasam S. naar Benim, zijn land van herkomst.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Alasam S., de uitgeprocedeerde asielzoeker die ervan verdacht wordt zijn 29-jarige vriendin en een 48-jarige agent in Baflo te hebben vermoord, lijdt aan posttraumatische stress stoornis (PTTS) en diverse psychoses. Dat staat in processtukken van de Raad van State.

De Raad van State oordeelde op 7 april, zes dagen voor de dubbele moord in Baflo, dat S. na tien jaar procederen uitgezet moest worden naar Benin, waar de asielzoeker naar eigen zeggen vandaan kwam. Wim Bloemers, de psychiater van S., had bezwaren tegen de uitzetting omdat volgens hem geen adequate hulp in Benin voorhanden zou zijn. De advocaat van S. wil geen mededelingen over zijn client geven.


Het PTTS werd bij S. zowel door Bloemers als door een arts van de IND vastgesteld. De IND was echter van mening dat S. in Benin voldoende kon worden behandeld ondanks dat “de medische zorg niet als in westerse landen is.” Ook blijkt dat S. op het moment van zijn afwijzing werd behandeld voor zijn psychoses maar niet voor zijn PTTS.


Bloemers vond het dan ook medisch onverantwoord om S. naar de vrijheidsbeperkende instelling in Ter Apel te sturen, laat staan hem naar Benin terug te sturen. In de stukken staat ook dat een extern medisch adviesbureau vond dat er een kans bestond dat S. zonder zijn medicijnen weer last zou krijgen van zijn psychoses. Hoe groot die kans was, is nog onbekend.