nieuws

19 okt 2009, 12:12

Oplichter vakantiehuisjes opgepakt in Spanje

De 41-jarige man die ervan wordt verdacht honderden vakantiegangers te hebben opgelicht door al verhuurde of niet bestaande vakantiehuisjes in Spanje te huren, is afgelopen donderdag in het Spaanse Guardamar opgepakt. Dat maakte de Groningse politie maandag bekend. Het bedrijf van de verdachte, villaspanjehuren.nl, hield kantoor in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie kwam de man op het spoor via een contact van de 41-jarige verdachte. Deze tweede verdachte, een 47-jarige man uit Arnhem, stond op het punt hem op te zoeken in Guardamar. De politie heeft de tweede verdachte aangehouden in een huis in Arnhem. De Spaanse politie heeft de 41-jarige hoofdverdachte korte tijd later aangehouden.

Sinds de zaak in juli aan het licht kwam toen aanvankelijk tien gedupeerden aangifte deden omdat zij tevergeefs naar Spanje waren afgereisd, werden zeker 500 aangiften gedaan door Nederlanders en Belgen. De 41-jarige eigenaar van villaspanjehuren.nl sloeg op de vlucht en liet zijn kantoor aan de Koldingweg in Groningen onbeheerd achter.

De schade die de man heeft aangericht met zijn oplichtingpraktijken, kan rond een miljoen euro gaan bedragen. Een rechercheteam van tien mensen heeft drie maanden lang aan de zaak gewerkt. De verdachte stond internationaal geregistreerd voor arrestatie en was in Nederland in het bezit van een strafblad. Hij wordt aan Nederland uitgeleverd, waarna de verhoren kunnen beginnen. Of de 41-jarige eigenaar ook in België wordt vervolgd, is niet bekend.