Nieuws

‘Verbouwplannen maken van Meeuspand gedrocht in binnenstad’

De fractie van GroenLinks in de Groninger gemeenteraad is in de bres gesprongen voor het vroegere pand van Kamminga: het gebouw van makelaarskantoor Meeùs, in de Oude Boteringestraat. Woningbouwvereniging De Huismeester wil dit pand, dat toch al er fors is, nog een flink stuk hoger maken. Fractievoorzitter Drewes de Haan schrijft in de DSG – met weblogs van alle politie partijen in de Groningse gemeenteraad – dat dat gebouw na de uitbreiding absoluut niet meer past in de binnenstad. Hij hoopt dan ook van harte dat de Welstandcommissie er nog een stokje voor steek. Dit schrijft Drewes de Haan:


Leestijd: 2 minuten

‘Op de hoek van de Oude Boteringestraat en de Spilsluizen ZZ staat het gebouw van makelaarskantoor Meeùs. Het is een fors gebouw, zeker in relatie tot de overige bebouwing aan het diep. Aan de andere kant van de Boteringestraat, rechts op het plaatje, staat het oude Corps de Garde, waarin nu een hotel is gevestigd. Het Corps de Garde is bouwkundig gezien een van de belangrijkste monumenten van de stad.


Het gebouw van Meeùs dateert naar mijn inschatting uit de jaren vijftig. Het is een grote kubus, waarvan de goothoogte net iets uitstijgt boven die van het hoogste bestaande gebouw in de gevelrij. De bovenste vensters van de kubus zijn verbonden met een horizontale strook witte baksteen en het geheel wordt getooid met een flauw schuin dak op een teruggelegde plint. Samen met de vele smalle ramen is zo een poging gedaan het gebouw nog enigszins te laten passen in de schaal van de omgeving. De onlangs bekend geworden verbouwplannen van De Huismeesters maken hier een rigoureus einde aan (zie plaatje).


Het schuine dak gaat eraf en bovenop de kubus worden rechtstandig omhoog twee verdiepingen van witte baksteen geplaatst. Mag dat zomaar? Ja, want het bestemmingsplan laat hier bebouwing toe van zes bouwlagen. De enige instantie die nog roet in het eten kan gooien is de Welstandscommissie. Ik zou het rapport dat ze van dit verbouwplan maken wel eens gelegd willen zien naast het rapport van destijds, toen het pand werd gebouwd. Grote kans dat het er nu niet meer om gaat dat het gebouw zich voegt in zijn omgeving. Die plek daar op die hoek, tegenover de Ossenmarkt, zal in het huidige tijdsgewricht behoefte gekregen hebben aan een ruimtelijk accent. Aan een markant gebouw dat op eigentijdse en stedelijke wijze betekenis geeft aan dit deel van de Diepenring. Zoiets.


Ik wil dit stukje positief beëindigen. Meeùs gaat het pand verlaten en het kantoor komt leeg te staan. De Huismeesters gaan er als ze toestemming krijgen appartementen in bouwen. Zo wordt overbodig geworden kantoorruimte ingewisseld voor de verruiming van woonmogelijkheden in de binnenstad. En dat is dan natuurlijk wél een goede zaak.’’

Drewes de Haan

www.dsg.nl