nieuws

04 jul 2002, 00:12

Veiligheidplannen Groningse chemieconcerns kunnen beter

De provincie Groningen heeft de veiligheidsrapporten van de zes risicovolste (chemie)bedrijven in de provincie in essentie goedgekeurd. Om die goedkeuring te behouden moeten zij hun veiligheidsplannen nog wel aanscherpen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (BRZO) uit 1999 verplicht gevaarlijke bedrijven om uitgebreide veiligheidsrapporten te maken die toonbaar maken dat het bedrijf zich aan de veiligheidseisen houdt. De provincie Groningen bekeek de rapporten van zes bedrijven, Akzo Nobel, Alumium Delfzijl, Dynea, Methanor, Resina en Teijin Twaron.
Allen kregen het predikaat ‘aanvaardbaar, mits’. De mitsen betreffen vooral het op niveau houden van de bedrijfsbrandweer en verbeteringen aan het veiligheidsbeheerssysteem. Volgens Commissaris der Koningin betekent het gegeven predikaat ‘aanvaardbaar, mits’ niet dat er nu echte veiligheidsrisico’s voor de omgeving zijn. Volgens Alders veranderen de regels zo snel, dat chemiebedrijven altijd bezig horen te zijn met aanpassen. Als de bedrijven de gevraagde verbeteringen niet binnen een jaar hebben doorgevoerd, kan de provincie haar beoordeling herzien.