nieuws

18 jul 2012, 21:09

Veel talentvolle, startende componisten in Noorden voor ‘’Aletta, The Musical’’ van GOOV

GOOV Muziektheater heeft succesvol een zoektocht opgezet naar talentvolle, startende componisten uit het noorden. Uit maar liefst 17 aanmeldingen zijn 4 componisten geselecteerd voor de deelscènes van Aletta de Musical.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Irene Wiersma, Jan Zwerver, Maarten Westers en Michiel van der Veen zijn de vier nieuwe aanwinsten. De vijfde plek wordt ingenomen door Robert Ramaker, de huidige dirigent van GOOV Muziektheater. Op basis van zijn opleiding en kwaliteiten was hij al eerder door het artistieke team geselecteerd. GOOV Muziektheater is blij dat het componistenteam nu compleet is; al in een eerder stadium trok het de veelzijdige hoofdcomponist Jan Meiborg aan.

 

Irene Wiersma is afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur, richting zang en compositie en kan zichzelf een multidisciplinair performer noemen. Zo nam ze de afgelopen jaren onder andere een studioalbum op onder de naam Flux, verzorgde poëzieworkshops en schreef muziek voor de multidisciplinaire theatervoorstelling Leeuwarden Retour. Binnenkort staat ze met een elektronische muziekvoorstelling op Noorderzon.


Jan Zwerver reisde na cum laude afgestuurd te zijn in de studie Klassiek Zang aan het Prins Claus Conservatorium de wereld rond als koorzanger en solist. Naast zijn activiteiten als countertenor, dirigent en arrangeur van onder andere koormuziek, wil hij zich graag verder toeleggen op het componeren. In zijn eigen muziek is een mix van klassiek en pop te herkennen.


Maarten Westers is een gedreven en talentvol student aan het Prins Claus Conservatorium. Komend schooljaar hoopt hij af te studeren. Hij heeft voorafgaand aan zijn compositie opleiding Jazz Piano gestudeerd. Zijn ambities liggen bij het componeren voor film en theater.


Michiel van der Veen is afgestudeerd op Compositie, Muziek- en Studioproducties aan het Prins Claus Conservatorium. Hij geeft workshops in het maken van soundscapes voor het primair en voortgezet onderwijs. Verder is hij componist van songs en heeft hij al eerder voor musical gecomponeerd.


Robert Ramaker is sinds 2009 dirigent van GOOV Muziektheater. Hij studeerde eveneens af aan het Prins Claus Conservatorium in de richting Compositie, Muziek en Studioproducties. Hij componeert voor cabaret, muziektheater, koor en verschillende instrumentale bezettingen. Naast GOOV Muziektheater is hij ook dirigent van musicalensemble Vals Alarm en popkoor Session.


Concept Aletta, de Musical


Aletta, de Musical zal voor de pauze bestaan uit vijf episodes, gebaseerd op verschillende levensfases van Aletta Jacobs. De deelscènes duren een half uur en worden gespeeld op externe locaties rondom de Stadsschouwburg Groningen. Deze scènes worden gecomponeerd door de hierboven genoemde componisten. Na de pauze wordt de voorstelling voortgezet in de Stadsschouwburg.

Dit deel wordt gecomponeerd door de hoofdcomponist Jan Meiborg. Aletta, de Musical wordt op dit moment ontwikkeld en zal in maart en juni 2014 worden uitgevoerd, rondom de uitreiking van de Aletta Jacobsprijs en het 400 jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen.