nieuws

17 feb 2003, 00:12

Veel steun voor garnalenvissers

Garnalenvissers krijgen dit weekend veel steun in hun lange strijd het hoofd boven water te houden. Gemeenten en provincies in het Waddengebied doen een klemmend beroep op staatssecretaris Odink van Visserij om met een oplossing te komen voor de noodlijdende garnalensector.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De garnalenvissers dreigen bijna kopje onder te gaan na het aan de broek krijgen van een megaboete van bijna 14 miljoen euro van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voor het vermeende maken van afspraken over aanvoer en prijs.
De provincies Friesland, Groningen, Noord-Holland en vijftien kustgemeenten vragen in een brief aan de staatssecretaris om maatregelen, zodat de prijs van de garnalen weer stijgt. Burgemeester en initiatiefnemer R. Cazemier van de gemeente Dongeradeel denkt daarbij aan een quotum op de garnalenvangsten. ,,Als er niks gebeurt, komt het niet goed. Na de boete moeten garnalenvissers dag en nacht vangen nu de prijs van de garnaal is gekelderd'', aldus Cazemier.
De burgemeester wil de onderlinge prijsafspraken van de garnalenvissers niet goed praten. ,,Maar de prijs bleef daardoor wel stabiel. Dat positieve effect is nu weggevallen.''De burgemeester vreest ook voor het voortbestaan van de haven en visafslag in Lauwersoog, de thuisbasis van de grootste garnalenvloot van Europa. Dongeradeel is voor 45 procent eigenaar van de haven in Lauwersoog. Cazemier denkt dat zonder maatregelen van Odink de werkgelegenheid in zijn gemeente forse klappen oploopt.