Nieuws

Veel meer agenten gewond bij rellen Haren

Bij de rellen in Haren vrijdagavond zijn vijftien politiemensen gewond geraakt, veel meer dan in eerste instantie werd gemeld. Bij de rellen in Haren vrijdagavond zijn vijftien politiemensen gewond geraakt, veel meer dan in eerste instantie werd gemeld. Bij de rellen in Haren vrijdagavond zijn vijftien politiemensen gewond geraakt, veel meer dan in eerste instantie werd gemeld.


Leestijd: 1 minuut

Dat blijkt uit een inventarisatie onder de korpsen uit andere delen van het land die hun Groningse collega’s vrijdag te hulp schoten, zo meldde de politie donderdag. Zaterdag meldde korpschef Oscar Dros nog dat er ,,enkele politieagenten” gewond waren geraakt.

De meeste politiemensen liepen lichte verwondingen als kneuzingen op. Een van de agenten kreeg glas in zijn oog en een ander brak zijn voet, aldus de woordvoerder.

Volgens de zegsman waren de rellen voor een aantal politiemensen een ,,traumatische gebeurtenis”. ,,Ze hebben het zeer, zeer hard voor de kiezen gekregen.” Voor agenten en ME’ers die daar behoefte aan hebben, is er psychologische hulp beschikbaar. Hoeveel politiemensen daarvan gebruik hebben gemaakt, kan de woordvoerder niet zeggen.

De politie heeft inmiddels de beschikking over 10 gigabyte aan filmmateriaal. Zes rechercheurs hebben een dagtaak aan het bekijken van de filmpjes. De beelden waarop verdachten strafbare handelingen uitvoeren, worden eerst intern verspreid in de hoop dat er agenten zijn relschoppers herkennen, aldus de woordvoerder. Beelden van verdachten die niet bij de politie bekend zijn, worden vermoedelijk pas over enkele weken op internet gezet.

Het rechercheteam is inmiddels uitgebreid van 25 naar 30 man. Eén van de prioriteiten is de mishandeling van een 84-jarige man die zwaargewond raakte nadat hij in zijn keuken met een stoeptegel werd neergeslagen. De politie heeft hierover vier tips binnengekregen waarbij ook een mogelijke naam van een verdachte werd genoemd.

Tijdens de rellen kreeg de politie bijstand van de korpsen uit noordoost Gelderland, Twente en Noord-Holland Noord.