nieuws

31 jan 2017, 09:09

Veel jongeren trekken met diploma op zak naar de Randstad

Veel jongeren trekken met diploma op zak naar de Randstad

Veel jongeren die in Groningen hun diploma halen aan bijvoorbeeld de Hanzehogeschool of de Rijksuniversiteit vertrekken daarna naar de Randstad voor een baan. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat de stad op z’n beurt ook veel jongeren aantrekt uit de drie noordelijke provincies. Die gaan dan studeren in de stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de afgelopen vier jaar steeg het inwonerstal van Groningen met 600 door binnenlandse verhuizingen. Volgens het CBS krijgt de stad er jaarlijks duizenden jongeren van 18 tot 21 jaar bij uit andere gemeenten. Die gaan dan vaak op kamers wonen om te studeren.

Randstad
Een groot deel van die jongeren verlaat echter als ze ouder zijn dan 23 weer de stad. Veel van hen trekken vervolgens naar de Randstad om een baan te zoeken. Zo verhuisden er de afgelopen vier jaar ruim 2 500 mensen meer van Groningen naar Amsterdam dan andersom.

Braindrain
Veel bedrijven in Groningen, bijvoorbeeld in de IT-branche, zijn echter op zoek naar jonge en net afgestudeerde werknemers. Samen met de gemeente en andere instanties proberen die de zogeheten ‘braindrain’ tegen te gaan.

Volgens het CBS komen er weinig nieuwe inwoners van veertig jaar en ouder naar Groningen. Stadjers in die leeftijdsklasse blijven Groningen echter ook meer trouw.