Nieuws

Veel interesse voor zelftest darmkanker

Al meer dan driehonderd mensen hebben gebruikgemaakt van de medische zelftest voor dikke darmkanker die wordt aangeboden door Huisartsenpraktijk Medisch Centrum Gorecht in Hoogezand. Dat meldde een woordvoerder van de praktijk woensdag. Vier van hen zijn positief getest en zijn voor nader onderzoek naar een ziekenhuis verwezen.Al meer dan driehonderd mensen hebben gebruikgemaakt van de medische zelftest voor dikke darmkanker die wordt aangeboden door Huisartsenpraktijk Medisch Centrum Gorecht in Hoogezand. Dat meldde een woordvoerder van de praktijk woensdag. Vier van hen zijn positief getest en zijn voor nader onderzoek naar een ziekenhuis verwezen.Al meer dan driehonderd mensen hebben gebruikgemaakt van de medische zelftest voor dikke darmkanker die wordt aangeboden door Huisartsenpraktijk Medisch Centrum Gorecht in Hoogezand. Dat meldde een woordvoerder van de praktijk woensdag. Vier van hen zijn positief getest en zijn voor nader onderzoek naar een ziekenhuis verwezen.


Leestijd: 1 minuut

In totaal heeft de huisartsenpraktijk 1.300 patiënten van 45 jaar en ouder een uitnodiging gestuurd om zich op kosten van de praktijk te laten testen. Huisarts Gerben Lochorn nam het initiatief tot de test, omdat hij niet langer wilde wachten op de invoering van een bevolkingsonderzoek, zo meldde hij eerder. Plannen voor een dergelijk onderzoek waren er wel, maar zijn door voormalig minister Ab Klink van Volksgezondheid uitgesteld wegens gebrek aan geld en medici om het uit te voeren. Zo’n grootschalig onderzoek staat nu niet eerder dan in 2019 gepland.

Van de vier positief geteste patiënten is nog niet duidelijk of zij daadwerkelijk darmkanker hebben. Onderzoek in het ziekenhuis moet daarin uitsluitsel geven.