nieuws

20 jan 2003, 00:12

Vaten Ceresmeer Stadskanaal bevatten giftige stoffen

De vaten die vorig jaar uit het Ceresmeer in Stadskanaal zijn gelicht, bevatten giftige stoffen, zo blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van de gemeente Stadskanaal. Eén van de vijf onderzochte vaten blijkt aceton en ethanol te bevatten. Dat heeft een gemeentewoordvoerder zaterdag bevestigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het meer werd in de jaren zestig en zeventig door Philips gebruikt als stortplaats voor kapotte beeldbuizen en vaten. Uit een eerder onderzoek van Philips bleek al dat één van de vaten giftige stoffen bevatte. Om de onrust onder omwonenden weg te nemen, kondigde de gemeente Stadskanaal hierop een eigen onderzoek aan.
Volgens de zegsman bestaat in inhoud van het 100 liter-vat voor 90 procent uit aceton en ethanol. Voor de rest gaat het om water. In de overige vier onderzochte vaten werd alleen water aangetroffen.
De gemeente kondigt een vervolgtraject aan waarbij door een adviesbureau onderzocht wordt of de vaten schadelijke risico’s met zich meebrengen voor omwonenden en de omgeving. De kans is aanwezig dat er meer vaten op de bodem van het meer liggen, aldus de woordvoerder.