nieuws

12 nov 2008, 08:08

Vandaag uitspraak in Groningse hiv-zaak

De rechtbank in Groningen doet vandaag uitspraak in de geruchtmakende hiv-zaak. Justitie eiste begin oktober tot 15 jaar celstraf tegen de drie verdachten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Justitie verdenkt de 49-jarige Peter M. uit Scharmer, zijn 48-jarige partner Wim D. en 39-jarige Hans J. uit Groningen ervan in drie jaar tijd meerdere homoseksuele mannen met drugs te hebben gedrogeerd om ze vervolgens seksueel te misbruiken. Ook beschuldigt de aanklager de drie van het injecteren van slachtoffers met hiv-besmet bloed.

Justitie eiste in de rechtbank 15 jaar celstraf tegen hoofdverdachte Peter M. en Hans J. Verdachte Wim D. verdient wat de aanklager betreft een gevangenisstraf van 8 jaar voor zijn rol in de zaak. In totaal gaat het om veertien slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie denkt dat er een duidelijke rolverdeling was tussen de verdachten. ,,Peter M. moet worden gezien als de drijvende kracht. Hij had veelvuldig seks met de slachtoffers. Hans J. was een trouw volger en uitvoerder en sprak M. op geen enkele wijze tegen'', aldus de officier van justitie. Wim D. zorgde voor de contacten via chatsites als chatboy.nl en gaychat.nl en haalde de bezoekers op.

De advocaten van de verdachten spreken de beschuldigingen tegen. Zij denken dat de verklaringen van slachtoffers in de hiv-zaak het gevolg zijn van massahysterie en slordig onderzoek door justitie. ,, Getuigen hebben onderling ervaringen uitgewisseld. Daardoor lijken de aangiften sterk op elkaar en is het niet meer dan een ingekleurd verhaal'', zeggen zij.

De rechters in de zaak hebben anderhalve week meer dan de gebruikelijke twee weken nodig gehad om tot een vonnis te komen. Woensdag zullen zij om half twee aan de uitspraak beginnen.