nieuws

12 jun 2002, 00:12

Van terrorisme verdachte Algerijn aangehouden

Politie en justitie hebben dinsdagavond in Beijum een 19-jarige Algerijn aangehouden, die van terrorisme wordt verdacht. De man was lid van de fundamentalistische organisatie Groepe Salafiste pour la Predication et le Combat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij het doorzoeken van de woning vonden politiemensen verschillende, vermoedelijk valse of vervalste paspoorten, zo heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag laten weten. Justitie verdenkt de 19-jarige man ervan dat hij samen met vier eerder aangehouden Algerijnen, lid is van de Groupe Salafiste pour la Predication et le Combat (GSPC). Dat is een groepering die bekend is van aanslagen in en buiten Algerije.
Het OM vermoedt dat de vijf Algerijnen zich hebben beziggehouden met het logistiek ondersteunen van de internationale zogeheten jihad. Jihad staat voor de gewapende strijd tegen vijanden van de islam. De aangehouden Algerijnen hebben waarschijnlijk strijders voor dit doel voorzien van (valse) identiteitspapieren, geld en onderdak. Woordvoerder W. de Bruin van het OM kan nog niet ingaan op de vraag hoeveel strijders de Algerijnen in Nederland hebben ondersteund.
Het landelijk parket leidt het onderzoek dat wordt uitgevoerd door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Het KLPD heeft een speciaal team dat zich richt op het onderzoek naar terrorisme. Eén van de vier Algerijnen die in april waren opgepakt, wist begin vorige week met lakens uit het Huis van Bewaring in Breda te ontsnappen. Hij is nog steeds voortvluchtig.
Justitie kwam de Algerijnen op het spoor na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De AIVD houdt de GPSC al geruime tijd in de gaten. De GPSC is een afsplitsing van de Groupe Islamique Arme (GIA). Ze heeft de afgelopen jaren vele aanslagen gepleegd op militaire, economische, politieke en publicitaire doelen in en buiten Algerije. Volgens de AIVD heeft de GPSC een aanhang weten te verwerven onder Algerijnen in het buitenland en heeft ze zo een ondersteunend netwerk opgebouwd in diverse West-Europese landen.