nieuws

10 apr 2002, 00:12

Van Starkenborghkanaal: deze maand nieuwe spoorbrug voor 25 miljoen

Over het Van Starkenborghkanaal bij Groningen begint nog deze maand de aanleg van een nieuwe spoorbrug die de aanblik van Groningen zal veranderen. De nieuwe brug, die zowel de doorvaart van grotere schepen mogelijk moet maken, als het treinverkeer moet bevorderen, wordt in slecht vijf dagen gelegd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De nieuwe spoorbrug, waarvan de bouw donderdag 25 april van start gaat, vergt een investering van 25 miljoen euro, is ruim dertig meter hoog en heeft een overspanning van bijna dertig meter. De aanleg van de brug zorgt dan vijf dagen lang voor stremmingen van het weg- en scheepvaartverkeer.
De vernieuwing van de spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal maakt deel uit van een opwaardering van de hoofdvaarweg van Lemmer naar Delfzijl. Dat betekent dat aanzienlijk bredere schepen in de toekomst van Lemmer door Friesland naar Groningen moeten kunnen varen. Het aanpassen van deze vaarroute vergt een totale investering van circa een miljard gulden; het aanpassen van de brug bij Groningen over het Van Starkenborghkanaal is een van de grootste onderdelen van de opwaardering. Deze opwaardering, een project van Groningen, Friesland en Rijkswaterstaat, moet het goederenvervoer over water bevorderen.
Ander voordeel van vernieuwing van de Groningse spoorbrug is dat de spoorlijn Groningen- Sauwerd kan worden verdubbeld. Dat betekent dat treinen op dit traject voortaan niet meer op elkaar hoeven te wachten voor het oversteken van de brug. De aanleg van de brug gaat vijf dagen duren. Het doorgaande scheepvaartverkeer in Groningen zal van donderdagavond 25 april tot maandagochtend 29 april gestagneerd zijn.