nieuws

15 nov 2001, 00:12

Van Mesdagkliniek waarschuwde bij vrijlating Van E.

Psychiaters van de Van Mesdagkliniek in Groningen hebben bij de vrijlating in 1990 van Willem van E. gewaarschuwd voor herhaling. Dat staat volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries in de psychische rapporten over Van E., die dinsdag bekende drie prostituees te hebben vermoord.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de rapporten komt Van E. naar voren als een man die ernstige jeugdtrauma’s heeft opgedaan als gevolg van afwijzingen en pesterijen van vrouwen. Van E. werd in 1975 tot achttien jaar gevangenisstraf en onvoorwaardelijke tbs veroordeeld wegens dubbele doodslag. Tijdens zijn tbs-behandeling tot 1990 verzette hij zich tegen elke vorm van behandeling ‘uit angst psychisch te desintegreren’. Hij was één van de moeilijkste patiënten die de Van Mesdagkliniek ooit heeft gehad, zo staat volgens Peter R. de Vries in de psychische rapporten, die hij in 1993 in bezit kreeg.
De psychiaters van Van E. schrijven dat de aanwezigheid van zijn vriendin een goede invloed op hem heeft. Zij waarschuwen dat bij vrijlating de kans ‘zeer groot is, dat de psychische littekens van Van E. geopend worden, bij een scheiding of afwijzing door een vrouw’. November vorig jaar verliet zijn vrouw hem. Van E. heeft tegen De Vries gezegd na zijn vrijlating nooit bezocht te zijn door politie of hulpverleners.