nieuws

22 okt 2002, 00:12

Van E. donderdag voor rechter

W. van E. staat donderdag 24 oktober, twaalf jaar na zijn vrijlating, opnieuw voor de rechter. Van E. wordt ervan verdacht drie prostituees op gewelddadige wijze om het leven te hebben gebracht.
W. van E. staat donderdag 24 oktober, twaalf jaar na zijn vrijlating, opnieuw voor de rechter. Van E. wordt ervan verdacht drie prostituees op gewelddadige wijze om het leven te hebben gebracht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie arresteerde Van E. vorig jaar november, op verdenking van de moord op de 34-jarige prostituee Sasja Schenker. Haar stoffelijk overschot werd in juli van dat jaar gevonden in het Slochterdiep, niet ver van Van E.'s woonplaats Harkstede. Kort na zijn arrestatie bekende de verdachte de vrouw te hebben gewurgd, nadat zij hem haar diensten had verleend in zijn boerderijtje.
Van E. bekende tevens de moorden op Schenkers collega's Annelies Reinders (31) en Michelle Fatol (23). Voor de politie in Groningen een succes, want in de jaren negentig werd het prostitutiecircuit in de stad met een zekere regelmaat opgeschrikt door moord en doodslag. Betrokkenheid bij andere moordzaken ontkent Van E. De politie verrichtte een grootscheeps sporenonderzoek in en rond zijn woning.
De werkwijze van Van E. vertoont grote overeenkomsten. Hij wurgt zijn slachtoffers en dumpt hen vervolgens in het water. De noodlottig eindigende ontmoetingen met Fatol en Reinders vonden plaats in de stad Groningen. Sasja Schenker liet hij op haar bromfiets naar zijn huis komen, omdat hij toen geen auto meer had.
In juni 1971, op 29-jarige leeftijd, slaat Van E. voor het eerst toe: hij verkracht en wurgt de 15-jarige Cora Mantel uit Uithoorn. Op 18 augustus 1974 verkracht hij in zijn woonplaats de 44-jarige verpleegster Aaltje van der Plaat, waarna hij haar met zestien messteken om het leven brengt. Daags na deze moord pakt de politie Van E. op. Hij bekent beide zaken.
De rechtbank in Groningen heeft bevolen dat Van E. opnieuw moest worden onderzocht door gedragsdeskundigen. De uitkomst van dat onderzoek zal donderdag bekend worden. Van E. riskeert maximaal een levenslange gevangenisstraf of een zeer langdurige gevangenisstraf in combinatie met TBS. De rechtbank zal onder meer moeten vaststellen of Van E. zich aan doodslag of moord heeft schuldig gemaakt. Het is de vraag of de beklaagde, ongeacht de op te leggen sanctie, ooit nog vrij zal rondlopen.