nieuws

16 mrt 2009, 09:09

'Het kraakt' in Gronings college van B en W om verhuizing sociale dienst uit ‘Zwarte Doos’

Breekt er, in navolging van Utrecht, ook een politieke crisis uit in Groningen? In het linkse college van B en W zijn in elk geval politieke spanningen ontstaan door een zaak die minder publiciteit heeft gekregen tot nu toe dan bijvoorbeeld de ringwegen of de komst van de tram. Het gaat om de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die momenteel is gevestigd in de zogenaamde ‘Zwarte Doos’ aan de Eendrachtskade. Dat gebouw moet nodig worden opgeknapt. Wethouder Peter Verschuren (SP) stelt voor om de complete dienst dan maar te verkassen naar een nieuwe , moderne en goed bereikbare kantoorlocatie bij de Euroborg in het Europapark. Maar coalitiepartner PvdA vindt dat in strijd met het beleid om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in de binnenstad, en vindt dat de dienst dus niet verplaatst moet worden. CDA fractievoorzitter Jan Seton deelt die mening en schrijft in zijn weblog in Digitale Stad Groningen:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’ (...) Maar er is iets waar je het wel aan kan aflezen: het kraakt in veel colleges van B&W.


En in Groningen dan? Ook hier begint het te piepen en te kraken. Veel grote kwesties krijgen hun ontknoping in juni, zoals de tram, het Forum, de Zuidelijke Ringweg en de burgemeester. Maar er is één onderwerp dat al eerder aan bod komt: de nieuwe locatie voor de dienst SoZaWe.

 

Wordt het de bestaande plek aan de Eendrachtskade, wordt het de collegefavoriet het Europapark of toch de aan de rand van de binnenstad liggende NELF-locatie?


En hier ken ik de details wel: de PvdA zit lastig vanwege de eigen achterban, eerder gedane uitspraken en mogelijk gezichtsverlies. In de raadscommissie werd duidelijk dat mede door verzet van de PvdA het collegevoorstel voor nieuwbouw op het Europapark niet op een meerderheid kan rekenen, maar wethouder Verschuren (SP) zet door. De druk op de PvdA-fractie wordt tot de raadsvergadering steeds opgevoerd, en men zal moeten kiezen tussen een smadelijke draai op het laatste moment of een collegecrisis.


Voor dat laatste lijkt het me, ondanks Rotterdam en Utrecht, nog wat vroeg; een val van het college nu zou politiek heel slecht uit te leggen zijn gezien de grote punten in juni. Zo makkelijk moet dit linkse college hier toch niet van af komen!’

Meer stadspolitiek: www.dsg.nl