nieuws

13 okt 2009, 18:06

Valse brieven UMCG in omloop

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) waarschuwt voor valse brieven die namens het ziekenhuis zijn verzonden. In de brieven, die zijn verstuurd naar een nog onbekend aantal deelnemers van het Prevend-onderzoek, worden mensen opgeroepen een bloedonderzoek te laten doen omdat er bij eerdere bloedafnames mogelijk niet-steriele naalden zijn gebruikt. Dat meldde het UMCG dinsdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is onbekend hoeveel brieven er zijn verstuurd. Tot nu toe hebben slechts enkele ontvangers zich bij het UMCG gemeld. Het ziekenhuis roept ontvangers op de brief en envelop te bewaren en contact op te nemen met het UMCG.

Het ziekenhuis heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie en alle achtduizend deelnemerd van het onderzoek over de valse brieven geinformeerd. De vervalsers hebben volgens het ziekenhuis onder andere gebruik gemaakt van het Prevend-logo. Hierdoor zou de brief lastig van echt te onderscheiden zijn.

Het is niet de eerste keer dat er valse UMCG-brieven in omloop zijn. In augustus vorig jaren kregen zeker dertig deelnemers van hetzelfde onderzoek een brief met de oproep contact op te nemen met hun huisarts over een aidstest. Deze test zou ongevraagd bij de patiënten zijn uitgevoerd op urinemonsters die ze eerder hadden afgegeven.

 

Het Prevend-onderzoek is een langlopend Gronings bevolkingsonderzoek naar het nut van het bepalen van eiwitverlies in de urine voor het voorspellen van nier-, hart- en vaatziekten. Veertigduizend Groningers hebben in 1997 deelgenomen aan dit onderzoek. Zij hebben urine ingeleverd die op de aanwezigheid van eiwit is onderzocht. Achtduizend van hen worden nog steeds gevolgd.