nieuws

19 nov 2002, 00:12

Vallende sterren Leoniden vliegen over Groningen

Dinsdagmorgen in alle vroegte valt met een beetje redelijk weer een zeer opvallend verschijnsel aan de hemel te zien. In plaats van de gebruikelijke een of twee per uur zijn tussen vier en vijf uur in de morgen dan maar liefst dertig vallende sterren per minuut te zien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sterrenkenner Theo Jurriens, onder meer verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, meldt dat het weer volgens verwachting niet al te best zal zijn en dat het daarom van belang is zelf op zoek te gaan naar een plekje waar het nog wel helder is om de vallende steentjes goed te zien. Zijn verzoek is om zorgvuldig mee te tellen en de verzamelde gegevens te mailen naar 112@hemelwacht.net. ‘’De echte liefhebber moet de weersverwachting dan ook goed in de gaten houde en zo nodig per auto een andere locatie zoeken’’.
Een vallende ster is feitelijk een stukje steen dat in de dampkring van de aarde verbrandt, doordat het er vanuit de ruimte toevallig met een snelheid van kilometers per seconde invliegt. ‘’Het verschijnsel is veelvuldig te zien, maar niet in een dergelijk recordaantal zoals nu wordt verwacht’’, aldus Jurriens. Op dinsdagochtend vliegt de aarde met de vaste, zeer hoge snelheid door een tweetal wolken in de ruimte die bestaan uit steentjes. Op die manier ‘veegt’ onze eigen planeet er een fiks aantal uit de ruimte en dat kan tot een bijzondere lichtshow leiden.
De steentjes komen schijnbaar vanuit de richting gevlogen van het sterrenbeeld Leeuw, oftewel Leo, en heten daarom de Leoniden. Op de internetsite www.hemelwacht.net is veel meer over de hemel te zien.