nieuws

23 jan 2009, 11:11

Vader krijgt stadsverbod van rechter

De vader van een 21-jarige vrouw uit Groningen mag van de rechter op doordeweekse dagen niet meer in de stad Groningen komen. In de weekenden en op feestdagen mag hij alleen enkele straten in de wijk Helpman, waar zijn ouders wonen, bezoeken, zo bepaalde de rechter vrijdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vrouw had in een kort geding om een stadsverbod gevraagd omdat ze bang is haar vader iets aan te doen. De man komt eind januari vrij uit de gevangenis waar hij een straf van twee jaar heeft uitgezeten wegens seksueel misbruik van zijn dochter.

De rechter bepaalde dat de man op werkdagen niet binnen een straal van tien kilometer rond de woning van de vrouw mag komen. Alleen in de weekenden en op feestdagen mag hij naar zijn bejaarde ouders of naar het koophuis van hem en zijn vrouw, dat zich op 1,4 kilometer afstand van het huis van de dochter bevindt.

De vrouw is als kind meerdere malen door haar vader verkracht en kampt als gevolg hiervan met ernstige psychische problemen. Ze heeft in 2007 twee weken vastgezeten omdat ze haar vader op zijn werk met een mes probeerde te doden.

De vader heeft tegenover de rechter aangegeven dat hij inmiddels een baan in Amsterdam heeft gevonden en daar op doordeweekse dagen in een kamer zal gaan wonen. Uiteindelijk willen hij en zijn echtgenote het huis in Groningen verkopen om buiten de stad een nieuwe woning te zoeken.

De rechter kwam tot zijn besluit omdat het verbod ten goede komt aan de gemoedsrust van de vrouw en daarmee aan het herstel van haar psychische problemen. Ook liet hij meewegen dat zij zich vrij door Groningen moet kunnen bewegen en haar sociale leven in de stad daarmee kan voorzetten. Hij acht overigens de kans klein dat de vader zelf nog contact met zijn dochter zal zoeken.

Wanneer de man het verbod overtreedt , moet hij zijn dochter een dwangsom van 2500 euro betalen. Het verbod geldt voor twee jaar.