nieuws

16 apr 2008, 21:09

USVA presenteert nieuwe theaterproductie met filmpje op YouTube

Het USVA Theater in Groningen maakt handig gebruik van YouTube voor de presentatie van haar nieuwe theatervoorstelling "Volksvernietiging".

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Usva theatergroep De Bank speelt dit jaar "Volksvernietiging" van Werner Schwab. Dit uitdagende toneelstuk wordt opgevoerd in het Universteitstheater en in de Usva. In september is een nieuwe groep van zeven mensen begonnen met dit stuk. Willy Brandt, de regisseur, geeft elk jaar een productiecursus. Inmiddels is de huidige groep uitgegroeid tot een serieuze toneelclub.

"Volksvernietiging" speelt zich af in een huis met drie verdiepingen. Er wonen drie families die voortdurend met elkaar en met zichzelf in gevecht zijn. Kunstenaar Herrmann en zijn moeder, die niet in hem gelooft, wonen in het souterrain. Boven hen woont de zuipende, incestueuze familie Kovacic waar altijd herrie in de tent is. Mevrouw Grollfeuer, een aristocratische weduwe, woont bovenin en ergert zich aan de 'paupers' die onder haar wonen. Tijdens een gezamenlijk diner laat ze zich gaan en vertelt haar buren wat zij er allemaal van vindt.

Deze radicale komedie is onderdeel van de Fäkaliendramen, die uitkwamen in 1991. Werner Schwab laat in zijn toneelstukken zien dat hij walgt van het nutteloze leven en de verrotte maatschappij. Hij dronk veel, wat waarschijnlijk een belangrijke oorzaak was van zijn vroege dood. Ook de oorspronkelijke titel en tevens de laatste zin van dit stuk verwijst naar zijn alcoholgebruik; "Volksvernietiging of mijn lever is zinloos".

Op di 22, woe 23 en do 24 april speelt De Bank "Volksvernietiging" in het Universiteitstheater om 20.15 uur. Do 8 en vr 9 mei is het stuk ook te zien in de Usva om 20.30 uur. Kaarten zijn te reserveren bij de Usva via 050 - 363 4670 of aan de balie, Munnekeholm 10.