nieuws

13 okt 2002, 00:12

Universiteit Groningen jaagt op hatemailer

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) laat de activiteiten van een onbekende hatemail-schrijver niet over haar kant gaan. Het heeft medewerkers aan het speuren gezet de herkomst van een zuur mailtje waarin de reputatie van het instituut te grabbel wordt gegooid te achterhalen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sinds een week zoeft het over internet. Het is gericht aan studenten in het buitenland die mogelijk aan de universiteit willen studeren. Het mailtje beschrijft een onderwijsinstelling die 'niet meer van het oude niveau zou zijn' en waar je dus maar beter niet heen moet. De universiteit kwam achter deze actie doordat medewerkers van universiteiten onder meer in Duitsland en de VS verbaasd een berichtje naar de RUG stuurden nadat ze het mailtje kregen.
Het Rekencentrum van de RUG, het instituut waar onder meer een aantal zware computers staan voor wetenschappelijk onderzoek, is ingezet de digitale stalker te vinden. Het heeft onder meer getracht te achterhalen via welke provider de mail is gestuurd. Deze speurtocht heeft nog geen resultaat gehad, aldus RUG-woordvoerder Jos Speekman. ''Het is op internet zo makkelijk adressen te faken, dat is amper te doen'', moet hij constateren. De hoop is gevestigd op mogelijke tips.
Over eventuele gevolgen voor uitwisselingsprogramma s valt weinig te zeggen, aldus Speekman. Het nieuwe collegejaar is pas begonnen. Studenten die van plan waren naar Groningen te komen zijn er inmiddels alweer een tijdje. Gelukkig voor de RUG vindt niet iedereen de oude universiteit slecht. Bij recente landelijke Elsevier-enquĂȘtes eindigde ze op de tweede plaats.