nieuws

26 okt 2011, 16:04

Universiteit Groningen gaat samenwerken met Russisch ‘Sillicon Valley’

De Rijksuniversiteit Groningen gaat samenwerken met een project in Rusland dat zich moet ontwikkelen tot het Russische Sillicon Valley. De Groningse collegevoorzitter prof. dr. Sibrand Poppema heeft tijdens het bezoek van een delegatie van de Rijksuniversiteit Groningen aan Rusland een Memorandum on Cooperation getekend met de Skolkovo Foundation.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Skolkovo is een hightech wetenschapsproject waarvoor op moment in de omgeving van Moskou de gebouwen worden neergezet. Het staat ook wel bekend als de Russische ‘Silicon Valley’. Skolkovo is in 2010 gestart op initiatief van de Russische president Dmitry Medvedev.

Doel van de Skolkovo Foundation for Development of the Center of Research and Commercializing of New Technologies is het creëren een omgeving waarin toegepast onderzoek kan floreren. Daarbij zijn energie en energie efficiëntie, ruimte, biomedisch onderzoek, kerntechnologie en IT als focus-gebieden aangemerkt.
Met het ondertekenen van de samen¬werkings¬overeenkomst krijgt de Rijks¬universiteit Groningen de mogelijkheid om onderzoeksvoorstellen voor het project in te dienen.

De ondertekening vond donderdag 20 oktober plaats. Poppema tekende de overeenkomst met vice-president Oleg Alekseyev van het Skolkovo Fund. De ondertekeningsplechtigheid werd gehouden bij de opening van een Russisch-Nederlandse conferentie over bio-energie en werd bijgewoond door de Nederlandse premier Mark Rutte en de eerste vice-premier van Rusland Victor Zubkovm.