nieuws

21 jan 2002, 00:12

Unirine-onderzoek 40.000 Groningers succesvol verlopen

Onderzoek naar de aanwezigheid van eiwit in de urine kan helpen bij het voortijdig opsporen van hart- en vaatziekten. Zo’n onderzoek kan eenvoudig en goedkoop worden verricht door de huisarts. Daarbij is eiwit in de urine een vroege voorbode van de hart- en vaatziekten. Dat concludeert de Groningse geneeskundige drs. Gilles Diercks uit een grootschalig onderzoek waarbij de urinemonsters van 40.000 Groningers tussen de 30 en 75 jaar werden bekeken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een bevolkingsonderzoek dat in 1997 van start ging, waarbij de monsters op eiwitverlies werden getest. Volgens Diercks, die 30 januari aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn onderzoek promoveert, was het al bekend dat hoge bloeddruk en een hoog cholestorolgehalte aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico. Uit het onderzoek is nu komen vast te staan dat ook eiwitverlies in de urine een belangrijke indicatie is. ‘Waarschijnlijk is dat zelfs een voorstadium van hart- en vaatziekten’, aldus Dierks. Daarbij duidt de aanwezigheid van het eiwit op een beschadiging aan de bloedvaten.
Het was al bekend dat hoge bloeddruk en een hoog cholestorolgehalte aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico. Volgens de promovendus is het urine-onderzoek nu een zeer aantrekkelijke nieuwe mogelijkheid, omdat behandeling na een vroege diagnose nog zeer effectief kan zijn. De huisarts die het onderzoek verricht en die het eiwit in de urine aantreft, kan direct medicijnen voorschrijven.
Volgens Diercks is uit het onderzoek ook gebleken dat eiwitverlies vooral voorkomt bij mensen die al op een andere manier een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld door hoge bloeddruk, roken of overgewicht. Het blijkt dat de kans op slagaderverkalking hoger is naarmate er meer eiwit via de urine verloren gaat.
De Groningse onderzoeker is ingenomen met de nieuwe indicator. Want hoe meer risicoindiocatoren voor hart- en vaatziekten, hoe beter, omdat ook mensen zonder hoge bloeddruk en een hoog cholestorolgehalte vaataandoeningen kunnen krijgen. ‘De nieuwe test op de aanwezigheid van eiwit is natuurlijk niet voor iedereen nodig. Maar voor de wat oudere mensen die roken, overgewicht hebben en bij wie hart- en vaatziekten in de familie voorkomen, zou de urinetest het risico in een vroeg stadium kunnen vaststellen’, aldus de onderzoeker.