nieuws

30 nov 2012, 10:10

Unieke uitvoering in Groningen van Canto Ostinato: slaapmatje meenemen

In Groningen organiseert Studium Generale op 18 december een wel heel bijzondere uitvoering van het enige Nederlandse muziekwerk dat wereldberoemd is: Canto Ostinato van de onlangs overleden componist Simeon ten Holt. Het bijzondere is dat het gaat om een ‘ligconcert’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Veel muziekliefhebbers vielen al voor Canto Ostinato, het betoverende pianostuk van de onlangs overleden componist Simeon ten Holt. Maar een concert in een kerk met twee vleugels, twee toppianisten en het publiek liggend op matjes, dat is wel een heel bijzondere ervaring.

Ter afsluiting van 2012 geeft Studium Generale het publiek een unieke gelegenheid om zich onder te dompelen in een warm bad van prachtige klanken. In de Noorderkerk spelen Sandra Mol en Jeroen van Veen op twee Bösendorfer concertvleugels waarbij het publiek een plekje rondom de vleugels kan zoeken.

Na afloop is er de mogelijkheid om nog even na te genieten met een drankje. Dit unieke ligconcert vindt plaats op dinsdag 18 december in de Noorderkerk aan de Akkerstraat 28 in Groningen en begint om 20.00 uur. Let op: kaartverkoop start maandag 3 december om 9.00 uur. Wees op tijd i.v.m. grote drukte.
 

Meer informatie

Het internationaal vermaarde pianoduo Sandra en Jeroen van Veen speelt een unieke uitvoering van de Canto Ostinato. De pianisten navigeren door het stuk, dat bestaat uit 106 secties en een aantal maten die ze naar eigen inzicht kunnen herhalen. De spelers moeten het stuk in de juiste muzikale banen leiden, waarbij ze kunnen inspelen op de akoestiek, het publiek en de sfeer. Zo wordt het concert een soort ritueel, waarvan het resultaat elke keer anders is. Studium Generale verzoekt een ieder om een eigen matje mee te nemen. Luchtbedden zijn, i.v.m. geluidsoverlast, niet toegestaan.

Pianisten


Sandra Mol en Jeroen van Veen spelen ruim twintig jaar samen. Als het pianoduo Sandra en Jeroen van Veen zetten ze de Canto Ostinato al in vier verschillende versies op cd. Simeon ten Holt, één van Nederlands bekendste componisten, riep hun laatste cd (2008) uit tot de beste opname en vertolking van zijn Canto Ostinato.