Nieuws

Mega zaak in Groningse rechtbank: verdachten hiv-zaak staan terecht

De rechtbank in Groningen buigt zich volgende week over een unieke rechtszaak. De drie verdachten in de geruchtmakende hiv-zaak staan dan terecht. Nog niet eerder hadden rechters te maken met een zaak waarbij slachtoffers werden geïnjecteerd met hiv-besmet bloed.


Leestijd: 2 minuten

Vanaf 13 oktober behandelt de rechtbank Groningen de strafzaak tegen de 49-jarige Peter M. uit Scharmer, zijn 48-jarige partner Wim D. en de 39-jarige Hans J. uit Groningen. De drie worden er sinds mei 2007 van verdacht meerdere homoseksuele mannen met drugs te hebben gedrogeerd, om ze vervolgens seksueel te misbruiken. Ook kreeg een aantal van hen hiv-besmet bloed toegediend via injectiespuiten. Het Openbaar Ministerie (OM) klaagt de drie aan voor zware mishandeling.

Het is inmiddels meer dan twee jaar geleden dat de GGD Groningen de bezoekers van seksfeesten in die stad waarschuwde voor de plotselinge stijging van het aantal hiv-besmettingen. Pas een jaar later, toen de eerste slachtoffers aangifte hadden gedaan, werden de verdachten aangehouden. De mannen bleken via online chatboxen met hun slachtoffers afspraken te hebben gemaakt voor de bewuste seksfeesten, die plaatsvonden in de privéwoningen van de verdachten.

Tijdens de bijeenkomsten zouden, zonder medeweten van de slachtoffers, xtc en de partydrug GHB door hun drankjes zijn gemengd. Daarna werden ze seksueel misbruikt en kregen sommigen het besmette bloed toegediend via injectienaalden die verpleegkundige Peter M. bij zijn werkgever had gestolen. Door de directe toediening van het bloed is volgens viroloog Jan Wilschut van het Universitair Medisch Centrum Groningen de kans op hiv-besmetting veel groter dan bij seksueel contact.

Inmiddels hebben veertien slachtoffers aangifte gedaan tegen de mannen en is het voorarrest van de verdachten meerdere keren verlengd. Volgens het OM duurt de zaak zo lang, omdat het gaat om een complexe kwestie waarin veel mensen moesten worden gehoord. De slachtoffers hopen volgens hun advocaat volgende week eindelijk antwoord te krijgen op de vraag waarom hun dit is aangedaan.

,,Ze hopen dat de daders worden gestraft”, zegt hij. Een aantal van de gedupeerden zal zelf ook bij de inhoudelijke behandeling aanwezig zijn. De civiele procedure, waarin de slachtoffers de geleden materiële en immateriële schade verhalen, zal volgens de advocaat niet lang na de strafzaak plaatsvinden. De omvang van de schade-eis is nog onbekend.

Een belangrijke rol tijdens de strafzitting is weggelegd voor drie virologen. Zij zullen op dinsdag 14 oktober bekendmaken of uit bloedonderzoek is gebleken of het hiv-virus dat de slachtoffers bij zich dragen, hetzelfde is als dat van de daders. Van de slachtoffers is niet bekend of zij al besmet waren met het hiv-virus. Is dat wel het geval, dan zal een hernieuwde besmetting volgens Wilschut weinig impact hebben op de ontwikkeling van de ziekte.

De rechtbank heeft de hele week uitgetrokken voor de strafzaak. Extra parketpolitie en bodes worden ingezet om de orde te handhaven. Daarnaast zijn drie zalen met samen 140 stoelen gereserveerd voor bezoekers, familieleden en pers.

De zaak zelf wordt voorgezeten door twee Drentse en een Friese rechter. De Groningse rechters zagen van de behandeling af, omdat een van de slachtoffers in de zaak werkzaam was bij de rechtbank.