nieuws

20 aug 2008, 10:10

Unieke alcoholcontrole in Groningen: politie geholpen door wetenschap

De politie heeft in de provincie Groningen een bijzondere alcoholcontrole gehouden. Dat gebeurde namelijk op wetenschappelijk verantwoorde wijze, in nauw overleg met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Deze benadering was nodig omdat de politie werkt aan de invoering van een nieuwe, snelle test die op straat zal worden ingezet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door de politie werden in Winschoten en Pekela 463 blaastesten afgenomen, waarbij één bestuurder onder invloed (1,1 promille) bleek. Op de Udesweg werden bovendien negen automobilisten bekeurd vanwege het begaan van snelheidsovertredingen. Men reed tussen de 75 en 88 km/uur, terwijl op deze weg een snelheidslimiet geldt van 50 km/uur. De controles werden verricht op de Stationsweg, Sint Vitusholt en de Udesweg in Winschoten en de Raadhuisweg in Oude Pekela.

Wetenschappelijk onderzoek

Het wetenschappelijke onderzoek van de SWOV werd verricht door verpleegkundigen en een medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut. Op vrijwillige basis wordt aan bestuurders gevraagd om mee te werken aan het onderzoek naar het gebruik van verdovende middelen en medicijnen. De SWOV had daarnaast aan 77 bestuurders medewerking gevraagd. In 76 gevallen werd hieraan voldaan. Daarvan hebben 64 bestuurders bloed afgestaan en 12 speeksel afgestaan. De afgenomen testen worden anoniem geanalyseerd en dragen bij aan de invoering op termijn van een zogenaamde 'snelle drugstest', die op straat als selectiemiddel kan worden gebruikt.

Het aantal bloedtesten en het aantal afgenomen testen ligt ruim boven het landelijke gemiddelde. Zowel de politie als de SWOV zijn bijzonder tevreden over de onderlinge samenwerking, het resultaat en de gekozen locaties.