nieuws

27 sep 2002, 00:12

Uniek OV-plan Noorden met trams en hightech rail in strijd tegen asfalt

Juist in de week dat in Den Haag de toekomst van het asfalt in ieder geval veilig werd gesteld door het kabinet Balkenende, kwamen in Groningen de steden Assen en Groningen en de provincies Groningen en Drenthe bijeen om hele andere plannen te smeden. Ze willen voor 350 miljoen euro vanaf 2004 juist een hypermodern OV-netwerk aanleggen tussen Assen en Groningen en vele andere gemeenten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Het is tijd verder te zoeken dan binnen traditionele oplossingen alleen’’, benadrukt verkeersgedeputeerde Tonnis Musschenga (CDA) van Groningen. ‘’We willen een metroachtig systeem realiseren; vervoer dus met een hoge frequentie’’. Het zuinige kabinet Balkenende zal in de komende tijd bestookt worden met dikke dossiers uit de regio die het gelijk van de initiatiefnemers moeten bewijzen.
‘’We zijn teleurgesteld dat het kabinet zo kortzichtig is, ook op dit terrein, door vooral in het Westen te investeren in OV’’, mort wethouder Koen Schuiling (VVD) van Groningen in een reactie op de Miljoenennota. De gedeputeerden en wethouders beseffen het tij niet mee hebben, erkent wethouder Gerrit Piek (PvdA) van Assen: ‘’Maar we moeten het doen, anders straat straks alles hier net zo vast als in het Westen’’.