nieuws

14 mrt 2002, 00:12

Uniek nieuw type spoorboom gepresenteerd in Groningse Usquert

Railinfrabeheer heeft in het noord-Groningse Usquert het eerste exemplaar van een nieuw type spoorboom in gebruik genomen dat de veiligheid bij overwegen moet vergroten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een zogenaamde ‘mini-HOB’ waarvan er tot het jaar 2006 bijna vijfhonderd bij overwegen in Nederland zullen worden geplaatst.
De mini-AHOB is een beveiligingsinstallatie met korte Automatische Halve Overwegbomen, voor overwegen tussen drie en vijf meter breed. Smalle overwegen die nu nog een Automatische Knipperlichtinstallatie (AKI) hebben, zijn in het jaar 2006 allemaal voorzien van een mini-AHOB.
De bomen van de mini-AHOB zijn korter dan die van de normale AHOB en zijn geheel in aluminium uitgevoerd met ingebouwde lampen. De aluminium bomen zijn geheel reflecterend, wat ook op onverlichte wegen zorgt voor een goede zichtbaarheid. Ook wordt de opvallendheid van deze beveiligingsinstallatie vergroot doordat de bomen iets schuin staan in de open stand.
Volgens een woordvoerder is de invoering van de mini-AHOB een van de maatregelen van Railinfrabeheer om de veiligheid op overwegen te vergroten. Railinfrabeheer streeft er naar zoveel mogelijk overwegen op te heffen of wegen ongelijkvloers te laten kruisen met spoorbanen. Wanneer dat niet mogelijk is, wordt de overwegbeveiliging verbeterd door AKI’s te vervangen door de mini-AHOB’s.