nieuws

07 nov 2007, 10:10

Uniek: masters in ‘doofblindheid’ studeren af aan RuG

Aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) studeren donderdag de eerste zes studenten af die gespecialiseerd zijn in de communicatie met doofblinden. De studenten hebben een wereldwijd unieke opleiding gevolgd en studenten af als Masters Orthopedagogiek, met de specialisatie communicatie en congenitale Doofblindheid, zo maakte de RuG woensdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Nederland leven honderden mensen die vanaf hun geboorte zowel doof als blind zijn. In Europa gaat het om enkele duizenden. Omdat deze mensen niet kunnen praten of lezen verloopt de communicatie van doofblinden met hun ouders en begeleiders vaak zeer moeizaam.


De studenten leren tijdens hun Engelstalige opleiding onder andere de communicatieve uitingen van doofblinden te ontrafelen, legt opleidingscoördinator Marleen Janssen uit. Ze geeft een voorbeeld van een doofblinde jongen die voor het eerst in aanraking kwam met een paard. ,,Toen hij het paard vervolgens wilde omschrijven maakte hij met zijn vingers een pianospelende beweging waarmee hij verwees naar de trillende beweging van de huid van het dier’’, geeft Janssen als voorbeeld. Deze ‘spontane lichamelijke uitingen en gebaren’, zoals de wetenschapster het noemt, worden door de studenten ontrafeld.


Volgens Janssen is er tot nu toe nauwelijks onderzoek gedaan naar de communicatie van doofblinden. Drie van de zes studenten gaan na hun afstuderen dan ook verder als promovendus. De andere drie zullen als orthopedagoog ouders, leerkrachten en begeleiders van doofblinden gaan helpen bij het verbeteren van de communicatie met de doofblinde.