nieuws

10 dec 2002, 00:12

Uniek boek van Groninger Wallage over meisje in Westerbork gevonden

Deze maand verschijnt er een uniek boek van de Groninger Nol Wallage uit 1946. Daarin beschrijft hij de ervaringen van een meisje in het concentratiekamp Westerbork. Het boek werd pas na het overlijden van Nol Wallage gevonden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een opstel uit 1946, geschreven tijdens zijn studie aan de Gemeentelijke HBS in Groningen, was de opmerkelijkste vondst tussen de papieren van Nol Wallage, die na zijn overlijden in 1987 boven water kwam. Het bijzondere verhaal, met als titel Kindertranen, verschijnt nu in boekvorm en wordt op zondag 15 december om 11.30 uur gepresenteerd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
In Kindertranen vertelt Nol Wallage het verhaal van een klein meisje dat onwetend en alleen, via kamp Westerbork haar noodlot tegemoet gaat. Wallage kon voor het verhaal putten uit zijn eigen ervaringen. Als achttienjarige jongen werd hij samen met zijn moeder, broer en zusjes in 1942 naar kamp Westerbork gebracht. Alleen Nol overleefde: zijn vader was al eerder opgepakt en naar Auschwitz gedeporteerd, de rest van het gezin is in Sobibor omgekomen. Over zijn ervaringen vertelde hij nooit. In overleg met de familie wordt nu het verhaal Kindertranen in boekvorm uitgebracht.
Het eerste exemplaar van Kindertranen zal door Jan Regtien, voorzitter Stichting Een Joodse Erfenis, worden overhandigd aan mevrouw Anneke Wallage. Muzikale bijdragen worden verleend door Cees de Ranitz en Piet van Woerden. De bijeenkomst begint op 15 december om 11.30 uur, ontvangst vanaf 11.00 uur.