nieuws

28 jul 2010, 09:09

UMCG waarschuwt voor gevaren magnetische piercing

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwt voor het gebruik van magnetische balletjes die veel aan jongeren worden verkocht als alternatief voor een tong- of lippiercing. Het per ongeluk inslikken van de balletjes kan grote schade veroorzaken aan de darmen, zo meldde het UMCG woensdag. Het ziekenhuis komt met de waarschuwing nadat onlangs een meisje in het UMCG moest worden behandeld nadat ze twee balletjes had ingeslikt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het sieraad bestaat uit twee balletjes waarvan er een aan de binnenkant en een aan de buitenkant van de lip wordt bevestigd. Doordat ze magnetisch zijn, blijven ze op hun plaats.

Volgens het UMCG is het vooral gevaarlijk als er twee balletjes worden ingeslikt, bijvoorbeeld tijdens het eten of drinken. Wanneer de magnetische balletjes allebei in een ander deel van de darmen terecht komen, trekken ze automatisch naar elkaar toe. Hierdoor wordt het weefsel samengedrukt en ontstaat er een gat in de darmen, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Hierdoor kan een levensgevaarlijke situatie ontstaan.