nieuws

06 aug 2010, 10:10

UMCG spant kort geding aan tegen minister Klink

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat naar de rechter om in de toekomst door te mogen gaan met het uitvoeren van alternatieve hartklepvervangingen. Het ziekenhuis is het niet eens met de beslissing van Minister Klink van Volksgezondheid dat ze moeten stoppen met de ingreep, waarbij de hartklep wordt vervangen via een slagader in bijvoorbeeld een heup of de schouder.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vooral zwakkere, oudere en kwetsbare patiënten komen in aanmerking voor de alternatieve ingreep, die normaal gesproken via een open hartoperatie wordt uitgevoerd. De minister besloot dat de ingreep via een slagader vanaf 15 augustus alleen nog mag worden uitgevoerd ziekenhuizen in Maastricht, Breda, Leiden, Nieuwegein en Amsterdam. ,,Deze regionale spreiding klopt niet’’, aldus een woordvoerster.

Het UMCG vindt het ook vreemd dat de minister geen vergunning verleende voor de operatie, terwijl er in het ziekenhuis een centrum voor aangeboren hartafwijkingen zit. ,,Deze nieuwe techniek past goed in het pakket van behandelingen die we daar aanbieden”, legt de woordvoerster uit. ,,Bovendien hebben we met de ingreep net zoveel succes als in de andere ziekenhuizen die wel een vergunning krijgen.’’
Het kort geding van het UMCG tegen de minister dient op 12 augustus.