nieuws

14 nov 2007, 22:10

UMCG organiseert feestje voor duizenden jongeren in Oosterpoort

Het UMCG geeft een feestje. En wat voor een: duizenden jongeren worden aanstaande zaterdag verwacht op een groot festival in de Oosterpoort. Het zijn de deelnemers aan een van de meest grootschalige bevolkingsonderzoeken onder jongeren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het UMCG organiseert een festival voor alle deelnemende jongeren aan het TRAILS-onderzoek. Op dit festival geven de onderzoekers van TRAILS een toelichting op de uitkomsten van het onderzoek. Verder zijn er voor de deelnemers tal van spannende en entertainende onderdelen georganiseerd. Het festival vindt op zaterdag 17 november plaats in de Oosterpoort in Groningen.

Tijdens het evenement worden de resultaten van het TRAILS onderzoek toegelicht door toponderzoekers van verschillende universiteiten, kunnen mensen zelf onderzoek doen in het experimentencafé en is er ruim de gelegenheid om onderzoekers vragen te stellen over de onderzoeksthema’s van TRAILS zoals vandalisme en agressie, depressie, angst, alcoholgebruik, overgewicht, pijnklachten, astma, sport en lichaamsbeweging. Tijdens korte en langere lezingen wordt ingegaan op onderwerpen als de relaties tussen de opvoedingsstijl van de ouders en gedragsproblemen van jongeren, de samenhang tussen antisociaal gedrag en populariteit, pesten en de relatie tussen opleiding van ouders en gezondheid van jongeren. Tevens worden nieuwe onderzoeksprojecten gepresenteerd.

TRAILS (TRacking Adolescents' Individual Lives Survey) heeft als belangrijkste doelstelling om inzicht te verschaffen in de oorzaken van gezondheidsverschillen bij jongeren. Op die manier kan TRAILS een bijdrage leveren aan het voorkomen of vroegtijdig herkennen van (geestelijke) gezondheidsproblemen. De beste manier om achter de oorzaken van gezondheidsverschillen te komen, is om een grote groep jongeren te onderzoeken en te kijken hoe hun lichamelijke en geestelijke gezondheid zich in de loop der tijd ontwikkelt. Daarom volgt TRAILS sinds 2001 de ontwikkeling van circa 2200 jongeren vanaf hun 11e jaar tot hun 25e jaar. De deelnemers worden om de twee jaar onderzocht. Een dergelijke langlopende en grootschalige studie onder jongeren is uniek in Nederland. Een ander uniek aspect van TRAILS is de brede opzet van de gegevensverzameling. Naast onderzoek bij de deelnemende jongeren, worden ook hun ouders, leerkrachten en klasgenoten ondervraagd. Bovendien verzamelt TRAILS informatie over sociale, psychologische en biologische factoren.

De deelnemers van TRAILS dragen ondertussen al ruim zes jaar bij aan het onderzoek. Omdat zij vaak vragen tijdens de metingen wat er nu allemaal gebeurt met de informatie, leggen de onderzoekers op deze dag verantwoording af aan de deelnemers.

Naast het inhoudelijke programma zijn er nog andere leuke dingen te doen. Zo is er een interview met een VIP, zijn er diverse workshops te volgen en wordt de dag afgesloten met een knallend optreden van De Jeugd van Tegenwoordig. De Oosterpoort is voor de gelegenheid feestelijk aangekleed en een DJ en VJ’’ s zorgen voor de juiste sfeer.