Nieuws

‘UMCG op schokkende wijze gefaald rondom baby Jelmer’

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft op schokkende wijze gefaald in de zaak ‘baby Jelmer’. Dit concludeert de Nationale ombudsman in zijn rapport naar aanleiding van klachten van de ouders. Baby Jelmer onderging in 2007 een darmoperatie in het UMCG. Als gevolg van die operatie raakte hij zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapt. Niet alleen het UMCG, ook de Inspectie voor de Gezondheidzorg krijgt er flink van langs. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft op schokkende wijze gefaald in de zaak ‘baby Jelmer’. Dit concludeert de Nationale ombudsman in zijn rapport naar aanleiding van klachten van de ouders. Baby Jelmer onderging in 2007 een darmoperatie in het UMCG. Als gevolg van die operatie raakte hij zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapt. Niet alleen het UMCG, ook de Inspectie voor de Gezondheidzorg krijgt er flink van langs.


Leestijd: 1 minuut

Na de operatie wilden de ouders weten wat er was gebeurd, maar het ziekenhuis weigerde opheldering te geven. Ombudsman Brenninkmeijer laat niets heel van het UMCG. Hij noemt de opstelling van het UMCG zelfs ,,kil, afstandelijk en berekenend”. Over de IGZ zegt hij: ‘deze ernstige vorm van disfunctioneren ben ik in mijn jarenlange ervaring met het reilen en zeilen van de overheid niet eerder tegengekomen.’

Het doel van het onderzoek van de ombudsman was het vaststellen van de feiten. Maar volgens Brenninkmeijer was zelfs de informatie die hij kreeg onder de maat. De Nationale ombudsman doet het UMCG én de IGZ afzonderlijk de aanbeveling om op zeer korte termijn de ouders alle gevraagde informatie alsnog te geven, hen excuses aan te bieden en een gepaste compensatie te bieden.