nieuws

23 jul 2010, 10:10

UMCG ent coassistenten in tegen bof

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft alle 1100 coassistenten van het ziekenhuis opgeroepen zich in te enten tegen de bof. Dat meldde het UMCG vrijdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kinderziekte waart sinds eind vorig jaar rond in Nederlandse studentensteden. Ook in Groningen hebben zich afgelopen maanden enkele tientallen zieke studenten bij de GGD gemeld. Momenteel is van tien studenten bekend dat ze ziek thuis zitten, meldt de GGD.

Om patiënten in het UMCG te beschermen tegen de besmettelijke bof, heeft het ziekenhuis de studenten per brief gevraagd zich te laten vaccineren. Of er tot nu toe patiënten zijn bij wie de bof is vastgesteld, is niet bekend.

Studenten die in hun jeugd al zijn ingeënt, worden gevraagd zich opnieuw te laten vaccineren. Dit omdat de werking van het vaccin in de loop der jaren minder wordt. De vaccinatie is niet verplicht.

Bof wordt veroorzaakt door een virus en is erg besmettelijk. Besmetting vindt plaats door bijvoorbeeld hoesten of niezen. De symptomen zijn koorts, opgezwollen wangen door ontsteking van de oorspeekselklieren. De zwellingen nemen doorgaans na een week af en na twee weken zijn de meeste patiënten weer beter.

In uitzonderlijke gevallen kunnen complicaties optreden, zoals eenzijdige doofheid, hersenontsteking of ontsteking aan de teelballen of eierstokken. Dat laatste leidt overigens zelden tot onvruchtbaarheid.