nieuws

18 nov 2001, 00:12

Uittocht bedrijven naar Westen

Grote geprivatiseerde bedrijven keren graag terug naar het Westen. Het gaat om oud-staatsbedrijven die ooit door Den Haag verplicht afdelingen in het land vestigden. Vooral het Noorden lijdt onder het verminderde effect van deze zogeheten ‘spreiding’, het verdelen van overheidsbedrijven over het land. Sinds bijvoorbeeld de voormalige PTT geprivatiseerd verderging en zelf bepaalt waar vestigingen komen is het Noorden gedeeltelijk verlaten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Deze trek naar het Westen wordt duidelijker,’’ constateert bestuurder Jan Grobben van vakbond AbvaKabo. ‘’Ik zie steeds vaker lege kantoren.’’ De toenmalige PTT-Post sloot eerder postsorteerafdelingen en verhuisde die naar Zwolle. Met het huidige KPN-drama krijgt de regio weer een gevoelige klap.
Er is overigens meer aan de hand dan spreidingsproblemen alleen. De Groningse consumentenelektronicadivisie van Philips vertrekt ook. Philips bijvoorbeeld omdat het geen designers kan vinden die in Groningen willen wonen.
Toch is het Noorden economisch niet verloren, menen waarnemers. Zo verrijzen langs de A-7 wel degelijk nieuwe succesvolle bedrijventerreinen, zoals bij Drachten. Daar vestigen zich bedrijven die de vertrekkende KPN of energiegiganten gedeeltelijk kunnen vervangen. Sneek doet het goed, net als Meppel. De provincie en gemeente Groningen proberen IT- en andere technologische bedrijven te werven en boeken daar langzaam maar zeker succes mee.