nieuws

11 dec 2001, 00:12

Uitgelaten sfeer tijdens actie kinderopvang in Groningen

Ruim vijftienhonderd actievoerders hadden zich dinsdagmiddag in het Groningse Martiniplaza gemobiliseerd om hun ongenoegen kenbaar te maken met het huidige beleid.,,Onze werkgevers leunen achterover en wachten tot we moe zijn,” vatte Abvakabo-regiobestuurder W. Berends de problematiek fel samen. De aanwezige stakers reageren met veel kabaal: minutenlang werd collectief ,,actie! actie!” gescandeerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,We zullen en kunnen niet toegeven aan de eisen van de werkgevers,” benadrukte Berends in haar speech. ,,Kwaliteit heeft nou eenmaal zijn prijs.” Ook de commissie van wijzen, een initiatief van de werkgeversorganisatie, kreeg er van Berends van langs. ,,Dat is puur een vertragingstechniek,” zegt ze daarover.
Namens alle betrokken ouders steekt één van de moeders de actievoerders een hart onder de riem. ,,De kwaliteit van de kinderopvang is hoog en doet moet zo blijven. Daarom eis ik dat jullie doorgaan tot er resultaat is!” Een luid gejuich volgt.
De actievoerders uiten hun ongenoegen met massaal meegenomen spandoeken. ,,1,2,3,4,5,6,7! Wie wil ons waardering geven?” is te lezen op één van de lakens. Een ander stelt: ,,Met een gediplomeerd leidster weet je wat je in huis haalt.”* De grimmige sfeer verdwijnt echter als sneeuw voor de zon zodra de Groningse smartlappenband Diep Triest het podium betreedt. De grote groep actievoerders, die even daarvoor nog luid zijn mening verkondigde, verandert in een uitzinnige menigte en zingt en host erop los.