nieuws

27 okt 2002, 00:12

<u>Veel schade in provincie Groningen door zwaarste storm in twaalf jaar</u>

De zware storm die momenteel over Nederland trekt, heeft ook in de provincie Groningen veel schade aangericht. Er zijn honderden meldingen van schade; zondagavond is de noodsluis in Delfzijl in verband met hoog water gesloten. In Appingedam ging een circustent de lucht in; in Vlagtwedde viel de stroom uit; tientallen bomen knakten als lucifers. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan,

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Meldkamer Ambulancezorg & Brandweer in Groningen is overspoeld met meldingen van stormschade. De meldingen lopen uiteen van omgewaaide bomen en de dreiging daarvan tot schade aan gevels en daken. Sinds 11.00 uur vanochtend zijn bij de alarmcentrale tussen de 150 en 200 meldingen binnengekomen.
Alle brandweerkorpsen in de provincie Groningen hebben hun handen vol aan het herstellen van en het voorkomen van stormschade. In Appingedam dreigde vanmiddag de tent van circus Renz weg te waaien. Aan de Hoofdweg in Wagenborgen waaide aan het begin van de middag een boom tegen een kerk. Aan de Grutto in Grijpskerk waaide een stuk van een dak af. Datzelfde gebeurde aan de Steenweg in Farmsum. In Zuidbroek waaiden isolatieplaten van een gebouw. De rondvliegende platen beschadigden enkele kassen van tuinders. Aan de van Drielstraat in Groningen waaide een boom tegen een woning. Op verschillende plaatsen in de provincie moest de brandweer bomen verwijderen die op woningen dreigden te vallen. Bij het AZC van Grootegast heeft de brandweer uit voorzorg een glazen trappenhuis omver getrokken die dreigde om te vallen. Aan de Berkelstraat in Groningen dreigt een grote antenne van een dak te vallen. Her en der in de provincie vielen bomen en zware takken op auto's. In Vlagtwedde viel vanmiddag de stroom uit. Essent probeert de storing te verhelpen.