nieuws

29 okt 2002, 00:12

<u>Ron Jans wil FC Groningen zelfvertrouwen teruggeven</u>

Ron Jans, de nieuwe hoofdtrainer van FC Groningen, krijgt vooral tot taak de ploeg zelfvertrouwen terug te geven. De Groningers lijken net zo verstard als een angstig konijn in het licht van een autolamp. Ron Jans moet dat veranderen. Dat bleek maandagmiddag tijdens een persconferentie in het Oosterparkstadion.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een vrolijke, opgeruimde Jans wil er alles aan doen om de Groningse club uit het moeras te trekken. ‘Vanmorgen was ik nog assistent-trainer bij BVO Emmen en stond ik met die club bovenaan in de competitie. Nu zit ik in Groningen en sta ik met m’n nieuwe club onderaan. Die positie heeft wel als voordeel dat we niet lager kunnen zakken. Ik hoop dat we met z’n allen snel uit dat moeras kunnen komen’, aldus de 44-jarige Jans.
Hij zei een en ander maandagmiddag tijdens een persconferentie waar hij door het management als de nieuwe hoofdtrainer werd gepresenteerd. Jans is de opvolger van Dwight Lodeweges die een week geleden vertrok na aanhoudende kritiek van de supporters op de slechte prestaties van FC Groningen. FC Groningen heeft momenteel één punt uit acht wedstrijden.
Voor Ron Jans betekent zijn contract een terugkeer naar het Oosterpark. Hij speelde er zelf in 1982, nadat hij van Zwolle was gehaald. Hij zou vervolgens twee jaar voor FC Groningen spelen. Als linksbuiten zou hij in 63 duels zestien doelpunten maken. Daaronder ook een treffer die men zich in Groningen nog goed kan herinneren, namelijk het eerste Europese thuisdoelpunt in de wedstrijd tegen Atletico Madrid.
Volgens FC Groningen krijgt Ron Jans vooral tot taak de voetballers het zelfvertrouwen terug te geven. ‘Ze moeten weer durven voetballen. Hopelijk slaagt Ron Jan er in een kentering te bereiken, de angst bij de spelers weg te nemen en de ploeg weer vol vertrouwen te laten voetballen’, aldus manager technische zaken Henk Veldmate.
Ron Jans staat komende zondag meteen zijn vuurdoop. Dan speelt FC Groningen thuis tegen Feyenoord.