nieuws

04 jun 2009, 14:02

Twintig jaar cel geëist wegens moord Groningse studente

Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen heeft donderdag 20 jaar cel geëist tegen Dirk Z. De 20-jarige man wordt verdacht van de moord op de Groningse studente Suzanne Martens. De 25-jarige studente Engels werd in november vorig jaar dood in haar woning aangetroffen. Ze had in totaal negentien steekwonden in haar gezicht, borst en keel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Z. wees donderdag alle betrokkenheid bij de moord af en zei zich door cocaïnegebruik niets meer van de dagen rond de dood van Martens te kunnen herinneren. Volgens het OM staat echter onomstotelijk vast dat het bloed dat in de woning en op het moordwapen is gevonden DNA van de verdachte bevat. Ook de voetafdrukken in het bloed in de woning zouden van Z. zijn.

De verdachte kon voor de rechtbank geen duidelijke verklaring geven voor de gevonden sporen in en rond het huis van het slachtoffer. “De sporen liegen er niet om, er is voldoende bewijs om mij vast te zetten”, bekende hij tegenover de rechter. “En als ik degene ben die haar heeft vermoord dan vind ik dat verschrikkelijk. Maar ik weet het niet meer.” Twee weken voor de dood van de studente zou Z. met zijn vriendin hebben gesproken over het vermoorden van de vrouw, om vervolgens haar laptop te verhandelen voor drugs. Maar ook daarover zegt hij zich niets te kunnen herinneren.

De advocaat van de man gaat er vanuit dat zijn cliënt verantwoordelijk is voor de dood van Suzanne Martens. “Een andere verklaring is er niet”, zei hij. De advocaat pleit echter voor een lagere straf, omdat volgens hem moord niet kan worden bewezen. De rechtbank doet op 18 juni uitspraak