nieuws

05 feb 2014, 10:10

Tweede Kamer debatteert over aardbevingsmaatregelen

Vandaag wordt in de Tweede Kamer gesproken over de plannen van minister Kamp om de leefbaarheid in het Groningse aardbevingsgebied te verbeteren. Kamp presenteerde twee weken geleden een pakket maatregelen voor het gebied, met daarin onder andere het terugschroeven van de gaswinning bij Loppersum. Ook kwam hij met plannen voor de compensatie van aardbevingsschade en verbetering van de leefbaarheid. Hier moet tot 2018 volgens Kamp 1,2 miljard euro in worden geïnvesteerd. Een meerderheid in de Kamer heeft al aangegeven dat ze de plannen nog niet voldoende vinden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door het deels dichtdraaien van de Lopster gaskraan en de investeringen in leefbaarheid, reparaties en versteviging van gebouwen hoopt Kamp het vertrouwen van de Groningers terug te winnen. Volgens een Kamermeerderheid is het bedrag van 15 miljoen euro per jaar dat is bedoeld voor economische versterking van Noord-Groningen echter te weinig en is de termijn van vijf jaar voor de plannen te kort om de regio echt te versterken.

Het debat over de gaswinning en de compensatiemaatregelen begint om 16.00 uur en is live te volgen via www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat